Jakie są korzyści zdrowotne z buraków?Buraki są pysznym i pożywnym warzywem korzeniowym z dużą ilością witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Są też niskokaloryczne i mają dużo błonnika. Buraki zawierają betalainy (beta-karoten nie jest jedną z nich), które nadają burakom charakterystyczny czerwony lub żółto-czerwony kolor. W rzeczywistości słowo "burak" pochodzi od staroangielskiego słowa oznaczającego buraka - beetle lub beet leafe. Oprócz pięknych kolorów, buraki mają wiele zalet zdrowotnych - pomagają wzmocnić układ odpornościowy, wspomagają pracę wątroby i nie tylko! Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o zaletach buraków i jak włączyć je do swojej diety.

Bogaty w witaminy i minerały

Buraki są świetnym źródłem witamin i minerałów, w tym beta-karotenu; witaminy C; żelaza; błonnika; magnezu; manganu; i potasu.

Jedna porcja buraków dostarcza ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, zapobiec zakrzepom krwi, zwiększyć odporność i chronić przed niektórymi rodzajami nowotworów. Witamina C jest również ważna dla produkcji kolagenu i niezbędna dla zdrowej skóry, kości i mięśni.

Beta-karoten jest rodzajem karotenoidu, który jest przekształcany w witaminę A w organizmie. Witamina A jest niezbędna dla zdrowych oczu, skóry i regeneracji tkanek.

Pomóż wesprzeć zdrowie wątroby

Buraki są doskonałe do wspierania zdrowych funkcji wątroby. Barwnik betalaina w burakach jest naturalnym inhibitorem enzymu wątrobowego CYP2E1, który jak się uważa, zmniejsza ryzyko uszkodzenia wątroby i zwiększa tempo, w jakim toksyny są rozkładane przez wątrobę.

Witaminy i minerały znajdujące się również w burakach są korzystne dla zdrowia wątroby. Buraki są dobrym źródłem folianów i manganu, z których oba wspierają funkcjonowanie wątroby.

Folian odgrywa rolę w produkcji nowych komórek, co jest ważne dla zdrowia wątroby, ponieważ ten organ ma znaczny wskaźnik rotacji. Mangan ułatwia rozkład aminokwasów i jest niezbędny dla metabolizmu aminokwasów.

Wspiera funkcje odpornościowe

Wysoka zawartość witaminy C w burakach sprawia, że są one świetnym wzmacniaczem zdrowia immunologicznego. Ponieważ witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, nie może być przechowywana w organizmie i musi być codziennie uzupełniana poprzez dietę.

Badania pokazują, że ludzie, którzy spożywają więcej witaminy C mają wyższy poziom komórek T (ważna część układu odpornościowego) we krwi.

Może pomóc chronić przed przewlekłymi chorobami

Buraki są wysokie w antyoksydantach betalainowych, które mogą mieć korzyści zdrowotne, w tym właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Badanie wykazało, że te przeciwutleniacze mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom oksydacyjnym komórek i DNA. Utlenianie może przyczynić się do chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, rak i cukrzyca.

Łatwe i pyszne sposoby na jedzenie buraków

Buraki można jeść na surowo, pieczone lub gotowane na parze. Możesz je również wykorzystać w sałatkach, zupach, gulaszach, a nawet smoothies. Buraki są pyszne pieczone z posypką z soli morskiej, czarnego pieprzu i oliwy z oliwek.

Świeżo starty burak jest klasycznym dodatkiem do wielu różnych wędlin, można go również stosować w kanapkach, sałatkach i jako dodatek do pieczonej ryby.

Aby przygotować zdrowe i pełne składników odżywczych smoothie, zmiksuj buraki, jogurt, mrożone jagody, migdały i wodę lub mleko roślinne.

Efekty uboczne jedzenia buraków

Chociaż buraki są ogólnie bardzo zdrową żywnością, zawierają kwas szczawiowy, który jest naturalnie występującym związkiem chemicznym, który może powodować pewne skutki uboczne, gdy jest spożywany w dużych ilościach.

Osoby z kamieniami nerkowymi lub zaburzeniami pracy nerek powinny uważać, aby nie jeść zbyt wielu buraków, ponieważ mogą one zwiększyć ryzyko rozwoju kamieni nerkowych. Osoby cierpiące na podagrę również powinny ograniczyć spożycie buraków, ponieważ mogą one zwiększyć poziom kwasu moczowego.

Buraki to pożywne, pyszne i kolorowe warzywo, które można jeść na wiele różnych sposobów. Są wysokie w witaminy i minerały i mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym wspierają zdrowie wątroby i chronią przed chorobami przewlekłymi. Jednak, jak wszystkie pokarmy, buraki nie są odpowiednie dla każdego i mogą powodować niepożądane efekty uboczne u niektórych osób. Jeśli myślisz o dodaniu buraków do swojej diety, zacznij od kilku pieczonych buraków i zobacz, jak się czujesz. Stamtąd możesz poszerzać swoje buraczane horyzonty!