Najlepsze sosy dla diet niskokalorycznychKiedy stosujesz dietę low-carb, sosy mogą być twoim najlepszym przyjacielem. Dodają smaku niemal każdej potrawie, ale zawierają też duże ilości cukrów, które są węglowodanami. Jednak dzięki kilku prostym zmianom możesz sprawić, że prawie każdy sos będzie miał niską zawartość węglowodanów - i nadal będzie pyszny. Sztuczka polega na tym, aby szukać sosów, które opierają się na tłuszczach, a nie na cukrach, które stanowią główną część zawartości węglowodanów. Oznacza to, że większość standardowych sosów do sałatek nie będzie działać dobrze na diecie low-carb; jednak istnieją pewne specjalne wersje. Oto kilka przepisów i pomysłów na wspaniałe opcje sosów low-carb, gdy stosujesz dietę low-carb.

Sos z musztardy Dijon

Sos z musztardy Dijon świetnie zastąpi sos sałatkowy do wielu rodzajów sałatek. Najlepiej używać go z zielenią liściastą, taką jak Dandelion greens, Romaine lettuce, a nawet baby spinach. Może być również stosowany z innymi warzywami, takimi jak marchew i cukinia, a nawet buraki. Sos z musztardy Dijon jest naprawdę łatwy do wykonania i może być stosowany zarówno jako dressing, jak i dip. Możesz go nawet użyć do polania steku lub zjeść z kilkoma kotletami wieprzowymi.

Co potrzebujesz:

- 1 łyżka stołowa musztardy Dijon

- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek

- Niewielka ilość wody (opcjonalnie)

Jak zrobić:

- Wymieszaj musztardę, oliwę i wodę w małej misce. Możesz również użyć soku z cytryny zamiast wody.

- Użyj go jako dressing lub dip, lub podaj go z dowolnymi wymienionymi wyżej warzywami.

Sos majonezowy

Majonez robi świetny zamiennik dla sosu sałatkowego lub polewy do twoich warzyw. Można go używać z zielonymi warzywami liściastymi, takimi jak szpinak czy sałata. Bardzo dobrze sprawdza się z marchewką i cukinią. Można go podawać z ziemniakami lub burakami. Sos majonezowy jest bardzo łatwym sosem do wykonania i jest super prosty do dodania do prawie każdego posiłku. Może być używany nie tylko jako dressing, ale także jako dip do niektórych pieczonych warzyw korzeniowych. Stanowi również świetną polewę do kurczaka lub ryby.

Czego potrzebujesz:

- 1/2 szklanki majonezu

- 1 łyżeczka soku z cytryny

- Szczypta soli lub trochę pieprzu

- 1 łyżka drobno posiekanych ziół (opcjonalnie)

Jak zrobić:

- Wymieszaj wszystkie składniki razem w misce.

- Użyj go jako dressing lub dip, lub podawaj z dowolnymi wymienionymi wyżej warzywami.

Majonez jest nie tylko jedną z najlepszych opcji low-carb dressingu, ale jest również jednym z najbardziej odżywczych dressingów, które możesz wybrać.

- Majonez jest jednym z niewielu dressingów, który ma minimalną zawartość cukru, ale ma trochę.

- Jeśli przestrzegasz ścisłej diety ketogenicznej, możesz sprawić, że ten sos będzie jeszcze zdrowszy dla ciebie, zastępując majonez awokado.

Sos Hollandaise

Sos Hollandaise najlepiej komponuje się z warzywami, takimi jak szparagi, brokuły, marchewki lub zielona sałata. Jest pyszny z każdym rodzajem ryby lub kurczaka, a także stanowi dobry dodatek do gotowanych lub gotowanych na parze ziemniaków. Sos holenderski najlepiej przygotować w blenderze lub robocie kuchennym i jest bardzo łatwy do zrobienia. Jest to jeden z najlepszych i najprostszych low-carb dressingów.

Co potrzebujesz:

- 1/4 filiżanki masła

- 2 żółtka - 1/2 szklanki wody

- 1/2 łyżeczki soku z cytryny

- Szczypta soli lub pieprzu

Jak to zrobić:

- Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Miksuj, aż sos będzie gładki.

- Użyj go jako dressing lub dip, albo podaj z dowolnymi wymienionymi wyżej warzywami.

Łosoś w folii ze szparagami i Aioli

Świetny obiad, którym można się cieszyć podczas przestrzegania diety low-carb, to to danie Tinfoil Salmon with Asparagus and Aioli. Jest ono super proste do wykonania i ma bardzo mało składników. Najlepiej podawać go z sosem śmietanowym beszamelowym wraz z jakimiś warzywami, na przykład szpinakiem. Jest również świetny z boku parowanych ziemniaków.

Co potrzebujesz:

- 1/2 funta łososia

- Kilka łodyg szparagów

- Sos Aioli

Jak to zrobić:

- Filety z łososia i szparagi ułóż na kawałku folii aluminiowej.

- Skrop łososia odrobiną oliwy z oliwek, posyp odrobiną soli i pieprzu.

- Zawiń łososia i szparagi w folię.

- Włóż folię do piekarnika nagrzanego do 375°F na około 20 minut.

- Wyjmij folię z piekarnika i pozwól łososiowi ostygnąć przez kilka minut.

- Podawaj łososia z sosem beszamelowym i kawałkami szparagów.

- Na wierzchu łososia połóż porcję sosu Aioli.

Sos Aioli jest świetnym dressingiem o niskiej zawartości węglowodanów i bardzo dobrze komponuje się z łososiem i szparagami.